返回列表 發帖
在售樓處基本是個戰場,一出售樓表就比成班經紀圍住搶,跟住問你要唔要xx單位,如果唔要比第2個,在咁環境,不論是否自己心怡單位,只要買得起就買啦!買完之後可能有點後恢,慨然買咗就算啦! ...
大雄與叮噹 發表於 2009-6-9 10:18

雖然無後悔, 但係買唔到較高樓層都有o的失望. 當期時唔係怕無得賣, 只係怕越買越貴咋.

31# myway

我都覺得會越買越貴,所以買咗就開心d啦!因為已經升值啦!

31# myway

我都覺得會越買越貴,所以買咗就開心d啦!因為已經升值啦!
大雄與叮噹 發表於 2009-6-9 11:01

我都係咁話... 希望唔會有多撻訂啦.

33# myway

邊度會有人撻訂架,係都平讓,好過一次過唔見30幾40萬.

銀湖5摩貨 極速賺一成
兩周摩出 09新盤最快
文章日期:2009年6月9日

【明報專訊】上月底才開售的信置(0083)馬鞍山烏溪沙站上蓋「銀湖‧天峰」,市場消息透露,近日已共錄得約5宗摩貨(成交前已轉讓)帳面獲利個案,最高賺幅近一成。業內人士指出,若與今年曾錄摩貨獲利個案的其他新盤比較,是次銀湖‧天峰在不足兩周內便有摩貨短炒獲利,速度之快為今年至今大型新盤之冠。

香港置業研究部指,5月份共錄得70宗「摩貨」帳面獲利個案,較4月的44宗大升近6成,重返去年金融海嘯前的水平;5月份帳面獲利的摩貨比率更高達51%,即每2宗賺1宗,獲利比率較4月的45%上升6個百分點,亦創今年新高紀錄(見圖)。

摩貨獲利率急升6個百分點

無怪乎早前多名資深物業投資者如黎汝遠等,高調表明加快入市步伐,今年新盤摩貨獲利速度,一個比一個為快(見表),由今年農曆新年後開售的新地(0016)九龍站天璽,以及3月開售的南豐奧運站海桃灣,持貨2個月才錄摩貨獲利個案。至今年4月開售的長實(0001)天水圍慧豪廷,短炒獲利時間速度開始加快,炒家僅1個月便可獲利離場;上月底推出的銀湖‧天峰,更縮短至不足2周已錄摩貨獲利個案,反映樓市近月升勢急勁。

市場消息指,銀湖.天峰暫錄得的5宗摩貨獲利個案,全部位於2座,大部分更屬位於中低層2房單位,預計稍後摩貨個案將會持續增加。市場人士指,該盤已售近1700伙,雖然仍有約400多伙待售,但由於近期已陸續加價,部分買家流入二手市場選購;現時該盤共有約80個單位於二手市場放售,叫價較買入價高約10%至15%。市場消息指,其中一個位於2座中低層F室,面積710方呎,原買入價309萬元,剛以338萬元轉售,呎價4761元,帳面獲利29萬元,物業升值約9.4%。

5月摩貨量急升四成

另外,香港置業行政總裁李志成表示,近日部分短線投資者趁樓市升溫,伺機售樓套現,據土地註冊處資料顯示,5月份摩貨註冊個案錄得136宗,突破百宗水平,較4月份的97宗,急升超過四成,創金融海嘯後單月的新高位。

好多人中招

我第1次買新樓就係售樓處困了12小時(18:00 - 06:00)

跟著兩天後再在律師樓呆坐4小時 (14:00 - 18:00)

人生有幾多個16小時.......

33# myway

邊度會有人撻訂架,係都平讓,好過一次過唔見30幾40萬.
大雄與叮噹 發表於 2009-6-9 11:32

到期時唔想上會o個o的囉.

37# wewaheha

我同你一樣, 都係第一次買新樓, 等o左12個鐘 + 律師樓o既3個鐘 (之後唔耐煩, 第2日再上去簽過)

我好過你地少少,買樓等12個鐘 (6:30pm - 6:30am),律師樓唔使等,因為用自己的律師