返回列表 發帖
我最想要去藍田或九龍塘的直通小巴, 因為我係港島東返工架!
如果搭680, 要去左好多地方先到, 再轉MTR, 又要同人迫,
搭682, 要去左MA ON SHAN才搭到, 上落樓要連等MTR就用左20分鐘{:3_60:}, 跟住要等682, 又要等十分 ...
kuromikoo 發表於 2009-11-4 23:25

您返工地方O係港島東邊度先? 不如您直接話我地知, 睇下有無得幫您拆掂佢.
港島東唔同地方都有唔同考慮O家.
例如您返柴灣, 咁 682 真係唔係一個好選擇, 佢會由利安邨開出, 沿港島MTR 線由鰂魚涌一直走到西灣河, 全程90 分鐘, 可以訓兩場覺. 我個人首推 89D 到藍田轉地鐵, 如果再嫌巴士走觀塘道太耐太慢, 可以搭到九龍灣即刻跳落車轉地鐵, 就可以用最短O既時間到香港島東.
89D 好處係, 總站O係我地LS 樓下當然唔使講, 另外強項係當返工放工O既繁忙時間內, 數分鐘開出一班, 仲要不入 '黃泥頭'(廣源邨附近), 車程快則20分鐘即可到九龍灣/ 牛頭角.

如果您返太古, 682 走最短O既港島MTR 沿線, 遇到塞車O既機會最少,  咁又唔同講法, 搭682 大概係60-70 分鐘. 一程車時間合理, 又舒服.

41# franco04

Franco04, 我係太古返工, 你話682要70分鐘車程, 我試過由LS行去利安要10分鐘, 加買等車要15-20分鐘, 再加車程就唔止一個鍾LA

89D, 我未試過, 唔知一早會唔會塞車呢? 如果LS下面可以省左行程同等車時間, 我下次試一試先!唔該晒

Franco04 Hing,

Any advice on the most-recommended mode of transport if I need to work in Wanchai?  Thanks in advance.

franco兄,想問吓如果返上環,搭咪車比較快D,係唔係要轉幾程車,
您住馬鞍山比較熟D路線,唔該晒

40# franco04

嘜旺角有直通小巴去MOS 咩, 可唔可以話我知係邊暑上車, 同係邊暑下車呀, 唔該Franco兄.

45# kuromikoo

旺角晚上十二時後有通宵小巴行走,由旺角市政大厦旁車站至馬鞍山錦英苑,車費12.5元.
jacky123

46# jacky123

HIHI 新鄰居!

但係去到MOS個到, 又要行去搭MTR先返到LS WOR, 有D危險LAW!{:3_60:}

It seem dont have chance to have 通宵小巴 back to LS

Franco04, 我係太古返工, 你話682要70分鐘車程, 我試過由LS行去利安要10分鐘, 加買等車要15-20分鐘, 再加車程就唔止一個鍾LA

89D, 我未試過, 唔知一早會唔會塞車呢? 如果LS下面可以省左行程同等車 ...
kuromikoo 發表於 2009-11-5 13:58

如果八點鐘後經大佬山隧道, 通常都開始O係隧道入口遇到少少塞車, 再走觀塘道亦有類似問題.
所以要識執生, 一發現有塞車/ 或者好趕時間, 要盡快O係九龍灣 '跳車', 盡快轉地鐵.
我間中O係早上七時坐下 89D, 都好似同自己駕車O既速度差不多.
仲有, 如果搭開同一條線O既巴士, 無理由唔知個巴士幾時開出, 專登到巴士站送車尾 !

45# kuromikoo

旺角晚上十二時後有通宵小巴行走,由旺角市政大厦旁車站至馬鞍山錦英苑,車費12.5元.
jacky123 發表於 2009-11-5 19:23

旺角道旺角花園街市政大廈為總站, 每晚十二時半開始提供服務.